Boodschappen 4 personen: 600 gram Tonijn, grote venkel, 2 grote tomaten, Uien en knoflook, citroen, olijfolie, pijnboom pitjes of melange, sojasaus, mayonaise, crême fraiche, sambal en verse gember.
Bereiding: snij de venkel in dunne schijven en kook hem 8 minuten, hou het groene loof apart en snij het in kleine stukjes voor de garnering. Bak de ui in ringen in een beetje olijf olie tot ze glazig zijn. Snij de maten in plakken en twee knoflooktenen in dunne schijfjes.
Vul de ovenschaal met olijfolie, dan de uien en de knoflook daarop de tomaten en op alle lagen een beetje peper en zout, Zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Voor de saus meng je twee eetlepels mayonaise met twee eetlepels crême fraiche, snij de gember in hele kleine stukjes en voeg deze toe met een beetje sambal/of cayennepeper. Voeg 2 a 3 eetlepels sojasaus toe en wat citroensap of citroengras.
Peper en zout de tonijn en licht kruiden met de pijnboompitten. Bak de tonijn eerst even op hoog vuur en daarna op matig vuur ruim 5 minuten per kant. Niet roeren. De tonijn mag nog rood zijn van binnen. Serveren met de venkel en eventueel een beetje rijst of pasta. Saus erbij geven en serveer er een rozé bij of niet te zware rode wijn ( bourgone bv)