boodschappen voor 4 personen: Een grote kip, liefst fermier of graankip. 4 grote uien, 100 gram spekblokjes, knoflook, 2 eetlepels boter en twee eetlepels olijfolie, een eetlepel bloem, een fles goede rooie wijn, bordeaux,cote du Rhone of Bourgonne. 2 glaasje cognac, peper en zout, blokje kippenbouillon, 150 gram champignons, tijm, rozemarijn, 1 laurierblaadje.
Verdeel de kip in kleine stukken en bak ondertussen de spekjes, klein gesneden uien en knoflook in de olijfolie bakken tot ze glazig zijn. Neem de helft uit de pan. Doe de boter in de pan en bak de kip op een hoog vuur bruin. Giet de cognac erover en flambeer. Strooi de bloem er over en giet daarna de wijn erbij ( eerst zelf proeven!), voeg de kruiden toe en het blokje kippenbouillon. Doe de pan dicht en laat alles ruim een uur zachtjes stoven. Maak op het laatst de champignons klaar in een beetje boter. Haal de kip uit de pan en voeg aan de saus de champignons en bewaarde spekjes en ui toe. Maak de saus indien nodig wat dikker met bv maizena of gemakkelijker met sauceline. Serveer de kip overgoten met de saus en gekookte aardappelen. Natuurlijk hoort hier zo’n zelfde goede rode wijn bij!